Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Съчетаване на цветове в интериора

Съчетаване на цветове в интериора

Съчетаване на цветове в интериора | Всички мечтаем за красиви интериори, които изглеждат естетично, елегантно и като цяло впечатляващо. А знаете ли, че да за изглежда един интериор така, не е нужно да влагате кой знае какви средства.

Тайната на красивия и стилен интериор се крие в добрият подбор на цветове, текстури и декоративни елементи. За да ви помогнем да създадете интериорите, за които винаги сте мечтали, днес ще ви представим един полезен наръчник за съчетаване на цветове и няколко златни правила, които винаги работят с успех. 

Ето и как да улесните процесът по съчетаване на цветове, като просто се възползвате от някои основни правила, създадени от интериорните дизайнери и доказано работещи във времето.

Съчетаване на цветове в интериора – Правилото 60-30-10

Може би най-старото правило за съчетаване на цветове в интериора, 60-30-10 разделя цветовата схема в едно помещение на проценти на използване на цветовете. Ето как работи този подход за съчетаване на цветове в интериора по-подробно.

Съчетаване на цветове в интериора

60% основен цвят

Основният цвят трябва да представлява 60% от цвета, използван в дизайна на вашата стая. Това обикновено включва цвета на стената, цвета на пода (или мокет, или килим) и по-едра мебел или две.

Може да включва и аксесоари за прозорци, като завеси или пердета в избрания основен цвят. Не е задължително всички те да представят цвета с плътно покритие, но основният цвят винаги трябва да е доминиращ в помещението.

30% второстепенен цвят

Второстепенният цвят ще представлява 30% от цветовата схема на вашия декор. Със само половината наситеност на цвета в сравнение с основния цвят, второстепенният цвят не се конкурира за внимание в цялостния дизайн.

Съчетаване на цветове в интериора

Вместо това трябва да контрастира с основния цвят. Тъй като е различен цвят, второстепенният цвят създава дълбочина и привлича интереса към вашия декор.

10% акцентен цвят

Следващият цвят ще бъде една трета от второстепенния цвят и една шеста от основния цвят. Този цвят е определен като акцентен цвят.

Целта му е да придаде по-голям интерес и контраст на вашата цветова схема. Трябва да се използва в целия декор, за да привлече погледа по-дълбоко в дизайна на стаята.

Съчетаване на цветове в интериора – цветното колело

Цветното колело е още един изключително популярен метод за съчетаване на цветове в интериора.

Съчетаване на цветове в интериора

Този цветен кръг включва първичните, вторичните и третичните (цветовете между основните и вторичните цветове) цветове. Има два начина да използвате цветното колело за избор на цветова схема.

Аналогични цветове

Можете да изберете аналогични цветове от цветното колело за цветова схема на интериора на помещението. Тези групи са разделени на три.

Съчетаване на цветове в интериора

Те обикновено се състоят от първичен, вторичен и третичен цвят, но могат да бъдат и всеки три цвята, които са разположени един до друг в цветното колело. Приложете правилото 60-30-10 за балансиран избор на цвят.

Примерите включват:

 • Зелено (60%), жълто-зелено (30%) и жълто (10%)
 • Жълто-оранжево (60%), оранжево (30%) и червено-оранжево (10%)
 • Синьо-зелено (60%), синьо (30%) и синьо-лилаво (10%)
 • Лилаво (60%), червено-лилаво (30%) и червено (10%)
 • Допълващи се цветове
 • Друг начин за използване на цветното колело е чрез избиране на допълващи се цветове. Това са двата цвята, които са точно един срещу друг на колелото. Например:
 • Жълто и лилаво: Ако изберете тези цветове, добавете бяло или кафяво за акцентен цвят.
 • Оранжево и синьо: Когато използвате тези цветове, изберете черно или бяло за цвят на акцента.
 • Червено и зелено: С тези тонове изберете златно или сребристо за акцентен цвят.
 • Съчетаване на цветове в интериора – правилото на трите
 • Правилото на трите е подобно на селекциите от три цвята, направени при използването на аналогичен цвят на цветното колело, само че не е необходимо да използвате цветното колело, за да определите трите цвята, които да използвате.

Използване на нечетен брой | Съчетаване на цветове в интериора

Правилото на трите гласи, че използването на нечетни бройки в дизайна води до интересен и балансиран декор.

Всичко е свързано с използването на нечетни бройки, които не се ограничават само до три и могат да са всякакви нечетни бройки, които да се използват в дизайна. Три обаче изглежда оптималният брой, когато правилото се прилага към интериорния дизайн.

Работа с три цвята

Когато следвате правилото на трите, ще изберете три цвята, които да използвате във вашата цветова схема.

Може да искате да се обърнете към 60-30-10, аналогичните цветове или дори допълващите се цветове с добавен избор на акцентен цвят. Изборът е ваш, тъй като всяка такава комбинация може да работи, когато прилагате правилото на трите.

Поддържайте избраната цветова схема | Съчетаване на цветове в интериора

След като сте избрали цветова схема за основната стая във вашия дом, изберете един цвят от нея, за да го използвате в целия си дом като свързващ елемент, който да придаде завършеност и логичност на цялата къща.

Винаги можете да добавите други цветове към основния цвят, когато преминавате от една стая в друга. Тази стратегия ще запази декора на дома ви преливащ гладко и обединен под една концепция, без да е твърде сходен във всяка стая.


Препоръчваме ви още:

Значението на цветовете в интериорния дизайн

Съвременен интериор – вдъхновяващи идеи как да го постигнем

Модерен стил в интериора – що е то и как да го приложим в дома си?

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *