Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Кухня на терасата – преимущества и плюсове

Кухня на терасата – преимущества и плюсове

Кухня на терасата със сигурност е един от най-популярните проекти вече десетилетия. Интересът към проекти за подобряване на интериора и функционалността на дома и пространството около дома беше на високо ниво през последните години. Отчасти това се дължи на тежкия пандемичен период, през който преминахме.

Затворени в домовете си и с много повече свободно време под ръка, много от нас осъзнаха колко е важно един дом да е максимално комфортен, просторен и уютен. И така се зародиха много идеи за подобрения на пространството, с което разполагаме. Може би най-често се чуваше за планове за изграждане на кухня на терасата.

Сега, когато виждаме как краят на този труден период става по-ясен, търсенето на идеи за подобрения на ежедневието чрез създаването на по-комфортен и функционален дом е дори на по-високо ниво.

Особено много се обръща внимание на проекти, които са оптимизират външните пространства, с които дома ни разполага. Разбира се, когато говорим за такива проекти, винаги на дневен ред идва идеята за изграждане на кухня на терасата.

Защо? Тъй като има толкова много ползи от външната кухня, които подобряват живота, има смисъл да се инвестира в такъв род проект. Кухнята на терасата често се превърна в последната граница на всеки проект за обновяване на дома. А в днешната статия искаме да ви помогнем да видите всички плюсове и преимущества на една кухня на терасата.

Кухня на терасата – повече жилищно пространство

Рядко използваният заден двор или тераса са пропиляно пространство и пропилян потенциал, за разлика от свободната стая. Наличието на малко повече обитаемо жилищно пространство е привлекателна идея за почти всички и точно такова осигурява една кухня на терасата.

Вътрешните ремонти на кухни постоянно са един от най-популярните проекти за обновяване на дома. Ако обмисляте такъв проект, има много смисъл да преосмислите този план и да пренасочите бюджета си за ремоделиране на терасата и създаване на кухня на терасата.

Подобрената външна зона с кухня, трапезария и зона за забавление превръща терасата ви в пространство, което е оптимизирано за комфорт и допълнителна домашна функционалност. Кухнята може да бъде проектирана по поръчка, за да отговаря на вашия начин на живот. Например, по-адаптираното за живеене външно пространство създава допълнително място за провеждане на големи събирания. Гостите могат да общуват вътре или навън.

Развихрете фантазията си

кухня на терасата

Ако имате голяма тераса (заедно с бюджета и желанието за промяна), имате повече пространство и свобода да използвате въображението и креативността си при създаването на дизайна на вашата кухня на терасата.

Много често терасата ви предлага повече пространство от едно малко помещение в апартамента, което пък значи повече поле за изява на вашето въображение.

Осигурете пространството за готвене с газова или електрическа печка. Добавете вградена скара с достатъчно голяма площ за готвене, за да нахраните цялото семейство. Поглезете се с просторни кухненски плотове за хранене и приготвяне на храна. Заредете пространството си за готвене с уреди и всички външни шкафове за съхранение, от които може да се нуждаете.

Без ограниченията на вече изградено и дефинирано пространство, в което да работите, можете да се развихрите с дизайна на вашата външна кухня. Дори и да не разполагате с просторна тераса, която да ремоделирате, няма място за притеснение.

Малката тераса също може да се превърне в удобна кухня. Макара и скромна по размер, малката кухня на терасата отново може да бъде оборудвана с най-важното за това пространство. Това включва готварска печка, добър грил, няколко шкафа, малък плот и основните кухненски уреди. 

Кухня на терасата – повече чистота в дома

Храната, приготвена на грил или барбекю е много по-полезна и изключително вкусна. Въпреки това, дори и най-добрият кухненски аспиратор не може да се справи с дима от тези уреди. Невъзможно е да приготвяте вкусна храна на грил в стандартната кухня у дома.

Но пък с кухнята на терасата нещата стоят по различен начин. В повечето случаи тя ще има възможност да се отваря изцяло или частично, което означава, че рискът от задимяване и омирисване на целия ви дом е елиминиран. 

Яденето на едни и същи ястия месец след месец става малко скучно. Когато настъпи пролетта и можете да разпалвате грила всеки ден, ако желаете, е забавно да разнообразите опциите си в менюто за следващите няколко месеца с някои нови рецепти.

Барбекютата предлагат безкраен избор от рецепти за печене, които да опитате. Може би сте чували някой, когото познавате, да се хвали: „В моята вътрешна кухня има всичко!“. Наистина ли? Има ли скара? Вероятно не. Дори на закрита кухня с „всичко“ вероятно липсва единственото нещо, което е нужно за някои от любимите ни ястия.

Повече комфорт

кухня на терасата

В една прекрасна лятна вечер, защо да стоите над горещата готварска печка на закрито и да приготвяте вечеря, ако можете да готвите на отворени прозорци и да се наслаждавате на хубавото време?

Можете лесно да проектирате кухнята на терасата с всички удобства на стандартната вътрешна кухня, включително:

  • Хладилник и фризер
  • Шкаф за съхранение
  • Голямо разнообразие от уреди за готвене и затопляне на храна 
  • Много пространство на плота
  • Съдомиялна машина
  • Различни видове повърхности за готвене
  • Кухненска маса и столове
  • И да не забравяме любимата скара или барбекю – нещо, което вашата вътрешна кухня не може да ви осигури

Освен всичко това получавате комфорта на едно хибридно пространство, което може да се отваря и проветрява изцяло, когато времето навън го позволява.

Кухня на терасата – без омразните ремонти

кухня на терасата

Ако някога сте се подлагали на основен ремонт на вътрешно пространство като кухнята или банята, знаете колко неудобно и стресово може да бъде цялото това преживяване. Представете си седмици наред с майстори у дома, прах и мръсотия, невъзможност да готвите. 

Тъй като цялата работа с проекта за кухня на терасата се извършва на открито пространство, има по-малко смущения в ежедневието на вашето семейство.

За да сте сигурни, че проектът е изпълнен правилно и навреме, наемете компания за проектиране на външни кухни с достатъчно опит в тази сфера.

Тези предимства на външната кухня убедиха ли ви, че е време да помислите за изграждането на една на терасата? Дайте приоритет на живота в повече комфорт и оптимизирайте пространствата у дома. 


препоръчваме ви:

Как да проектирате сами кухнята си като професионалист

Японски стил в интериора – що е то и как да го приложим в интериора?

Значението на цветовете в интериорния дизайн

 

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *