Влез в акаунта си

Блог

Последни публикации
Вътрешен дизайн на къща – Как да превърнете къщата в дом

Вътрешен дизайн на къща – Как да превърнете къщата в дом

Когато говорим за вътрешен дизайн на къща в светлината на концепцията да я превърнем в уютен и комфортен дом, нещата далеч не стоят просто. Да „съберем“ една стая, т.е. да изберем обзавеждането й и всички детайли, да трансформираме празното пространство, с което разполагаме, в такова, което носи чар, функция, удобство и стил… ето това не е никак лесна задача.

Ако поне веднъж ви се е налагало да обзавеждате свой дом и да обмисляте всички аспекти на вътрешен дизайн на къща, вие добре знаете това.
От избирането на подходящи светове, които да подчертават преимуществата на пространството, до изборът на осветителни тела, че дори и големите мебели за всяка стая – има толкова много елементи и аспекти, за които да помислите.

Ето защо помощта на професионален интериорен дизайнер е наистина нужна за такива проекти. Но в случай, че не ви се иска да работите с такъв, или пък нямате възможност по някаква причина, то е добре да сте запознати с някои основни правила, касаещи вътрешен дизайн на къща.


Независимо дали реновирате цялата къща, или пък ви се иска да освежите кухнята, тези няколко съвета и идеи ще ви помогнат да се уверите, че вие създавате дом, а не просто къща. Уютен, функционален и носещ радост на всеки член от семейството.

Вътрешен дизайн на къща – интериорът трябва да изразява вашия стил

Когато говорим за вътрешен дизайн на къща, най-важното правило, по което да се ръководим трябва да е това, че в крайна сметка това е нашият дом и той трябва да отговаря на нашите нужди и предпочитания за дизайн.

Няма такова нещо като правилни и неправилни неща в интериорния дизайн , има само елементи, които ни допадат и такива, които не ни харесват. Независимо дали работите с професионалист по вътрешен дизайн на къща, или пък работите самостоятелно по проекта, във вашия дом контролът е ваш.

Вашият дом трябва да отразява вашият личен стил. Разбира се, може да се вдъхновявате от актуалните тенденции, но не е нужно да ги следвате сляпо, за да изградите дом, който ви носи щастие.

Вътрешен дизайн на къща – обмислете цветовете и текстурите

Започнете с обмисляне на цветовете, които бихте искали да виждате около вас в дома ви. След това помислете как тези цветове се съчетават. Работят ли заедно в хармония, или създават твърде много контраст, който ще ви разсейва.

Не забравяйте, вие ще прекарвате дълго време сред избраните от вас цветове, така че е нужно да са такива, които ви носят визуално и емоционално удоволствие. Ако се страхувате от твърде ярки и смели цветове, нека те останат за акцентите и аксесоарите в интериора ви.

Вътрешен дизайн на къща

Много по-лесно е да свикнете с ярко жълта възглавничка за дивана, отколкото с ярки жълти стени. Специалистите препоръчват да работите с максимум три цвята. Обикновено единият от тях ще използвате за стените, вторият ще се среща основно в дизайна на мебелите и домашния текстил като завеси и пердета, килим, а третия цвят остава акцентен и за аксесоарите.

Не забравяйте да подберете цветовете така, че те да подчертават преимуществата на пространството. Например, препоръчително е да избягвате тъмни цветове за малки пространства, защото те ще направят помещението да изглежда още по-малко.

Вътрешен дизайн на къща – пробвайте преди да купите

Много често се случва така, че нещо ни харесва в магазина или на снимка, но в действително не изглежда хармонично в нашия интериор. Ето защо е изключително важно да пробваме преди да вземем финално решение за покупка или кардинална промяна.

Добрата новина е, че много магазини и шоуруми предлагат мостри, които можете да закупите, вземете на заем, или получите безплатно. Те ще ви помогнат да прецените дали първоначално подбраните от вас цветове и материали наистина подхождат на вашия дом.

Вътрешен дизайн на къща


Не забравяйте, че цветовете често могат да изглеждат различно според осветлението. Когато говорим за избор на цветове, специалистите препоръчват да боядисате малък участък от най-горната и най-долната част на стената. Така ще видите как изглежда цветът на естествено и изкуствено осветление.

Вътрешен дизайн на къща – преценете размера на мебелите

Добре обмислете точно какви мебели искате и са ви нужни във всяка стая от дома ви. Освен на дизайна, обръщайте внимание и да размерите на мебелите. Ако разполагате с големи помещения, можете да си позволите големи мебели, които ще „запълват“ пространството и ще придават уют.

Вътрешен дизайн на къща

Големите мебели, обаче, не са най-добрият избор за малки стаи, защото ги „препълват“ и карат да изглеждат тесни. Обърнете внимание, че специалистите съветват дори и в малките стаи да избираме една основна и по-голяма вещ, която ще е основният акцент в помещението.

Вътрешен дизайн на къща – взимането на размери е ключово

Вътрешен дизайн на къща

Преди да купувате каквото и да е, не забравяйте, че е нужно да разполагате с точните размери на пространството. Това е единствения начин да се убедите, че няма да закупите мебели, които са твърде големи или твърде малки за размерите на стаята.

Това се отнася не само за мебелировката на стаята, но и за почти всички детайли и аксесоари. Така например трябва да разполагате с размерите на вашите прозорци, за да закупите правилните размери пердета или завеси.

Вътрешен дизайн на къща

Прочетете още:

Видове стенни облицовки

Видове стенни облицовки за дома – как да изберем?

Фън шуй в дома

Препоръчваме още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *